2024. június 6., csütörtök

Az elfoglalt emberek

 Még sosem jutott eszembe, csak ma reggel, aminek pedig az lett a vége, hogy a második kávém mellé meghallgattam a Be yourselt című számot. Ez reggel fél kilenckor volt, a legalkalmasabb pillanatban.

Szóval az elfoglalt emberek nem attól elfoglaltak, mert sok mindent csinálnak.

Bár tulajdonképpen innen is el lehet indulni. "A gyakorlati élet mítosz, blöff, amit azok találtak ki a maguk vigasztalására, akik nem képesek szellemi dolgokkal foglalkozni", mondja Waldheim Rudolf vallástörténész, vagy maga Szerb Antal az Utas és holdvilágban (Magvető, 1980, 220., megjelenés éve 1937.).

„Csinál. Csinál, jót csinál, kicsinál, idővel összecsinálja magát ember, cselekedet cselekedet után. De minden cselekedet mögött ott a tiltakozás (...) benne van minden tettben az a fölismerés, hogy szükség van ott valamire, hogy még nem tettek meg valamit, de meg lehet tenni, minden tettben ott a jelenvaló hiány, hézag és szűkösség elleni csöndes tiltakozás. Moralista ábránd az a hiedelem, hogy kielégít a cselekedet, vagy, hogy csakugyan fölérhet a cselekedetek összessége az élet névhez méltó élettel", írja Cortázar a Sántaiskola című 1963-as műben ( ford. Benyhe János, L'Harmattan, 2009., 23).

De ahelyett, hogy jómagam is  csupán idézetek felvonultatásával növelném a cselekedetek, vagy épp a citátumok összességét, a lényegre térek: ez az, ami elfoglal, és nem mi foglaljuk el magunkat vele. Elfoglal, mint egy földet, birtokol, mint egy birtokot. Be yourself, vagy "just do it"? Casa tomada, vagy mi segundo café tomado... azaz Az elfoglalt ház (szintén Cortázar, Bestiario 1951, magyarul Bestiárium, Ulpius ház, 2003.), vagy a második elfogyasztott kávém?

A spanyol tomar ige felettébb alkalmas ennek érzékeltetésére: elfoglalt ház, elfogyasztott kávé- elfoglalt ember - elfogyasztott ember. Nem is beszélve a társadalom által ránk kényszerített fogyási őrületről. Mondhatnám, hogy azt hagyjuk, a teste mindenkinek a maga temploma, oldjuk meg, de nem mondom, mert pontosan ugyanolyan fogyasztás az is, mint ami a consumismo, azaz a vásárlási kényszer, és a határokat nem ismerő, pánik-szerű felhalmozás.

Fogyassz és fogyj el. És ezt már, csak hogy az almanachot tovább bővítsem, és ezzel biztosítsam az olvasót alapműveltségem meglétéről, Karinthy is megírta, és még csak nem is a nők lesoványításával kapcsolatban:

"- Azon a szörnyű éjszakán, Máriusz, amikor végleg elfogyni láttam a valami Carcót, hűséges, derék barátomat - azon az éjszakán rettenetes dolog történt: Carco semmivé vált, de nem szűnt meg: átlépte a nullpontot, és átment mínuszba, s azóta így él, így erősödik, hogy levonjon az élet és a jövő pozitív értékéből annyit, amennyit hozzáadni és használni tudott első, tartalmas életéből."

Egy ember, aki mínusz (Jelbeszéd: novellák, Szépirodalmi könyvkiadó, 1978.) az elbeszélés címe, és amilyen groteszk, olyan valóságos. Élősködik rajtunk az elfoglaltság, elfoglal és elfogyaszt, amíg önként válunk semmivé, hogy példaértékű mivoltunkat demonstrálva magunkkal vonszoljunk, sőt versengésre kényszerítsünk mindenkit.

Persze ki lehet ebből maradni, a társadalom peremére szorulni, ahol mindig egy lépéssel az előtt, hogy beadnám a derekamat és sikerre vinném csekélységemet, nyalogathatom a még meglévő testemen a sebeimet, amiért "nem sikerült". Biztos nem próbáltam eléggé.

("Don't try,")

 

Az idézett művek az idézetek sorrendjében:

https://mek.oszk.hu/01000/01080/01080.htm

https://terebess.hu/keletkultinfo/sant.pdf

https://litera.hu/irodalom/elso-kozles/julio-cortazar-bestiarium.html

https://mek.oszk.hu/06900/06980/06980.htm

 

 

2024. június 2., vasárnap

Back in the 2010s years I was this brave

to recognize your smile in my tears,
hear your voice in my silence,
understand, or only beleive that I can understand your words-
alhough I cannot read the alphabet of your language.
I wanna be with you forever,
I wanna feel your breath every night,
I wanna see you being happy and console all your pain...

but am sure my entire life
wouldn't be enough for this all.
 and both of us know that we won't match, anyway.
So just let me to give you a kiss
because with a feeling like this one cannot live a whole life.
but purhaps in a single kiss I can find all we can share.

2024. június 1., szombat

Kettősség - szerelem



Meztelen titkom,
testem, tetemem,
múltam vagy jelenem,
vágyam, vagy kálváriám?
Elfeledtem, hol hagytalak,
már nem tudom, kellesz-e, s hogy mire, s hogy kinek,
s hogy kim voltál nekem:
Testem vagy tetemem?
Múltam vagy jelenem?

Bennem voltál, vagy kívülem?
S nem ellenem?

De nincs ellenemre, tarts velem.
Maradj. Maradj meztelen,
maradj titkon, érezd a testem,
s ha majd az lesz, őrizd
a tetemem. De addig ne légy
se jövő, se múlt,
hisz kálváriám helyett
nyoszolyám az, mit megosztok veled.